Jeszcze nie grudzień, a ja już jestem gotowa na zimę, na Święta i na Nowy Rok. Rozgrzewające przyprawy, miód i optymistyczny aromat cytrusów…
Wierzę, że te trufle pomogą przetrwać sezonowy mrok i najgorsze mrozy.
[nfacts title=”TRUFLE PIERNIKOWE” serving=”1 trufel (ok. 22 g)” kj=”438″ kcal=”105″ protein=”1,7″ fat=”6,2″ carbohydrate=”10,8″ sugar=”3,2″ fiber=”1,4″ alignment=”right”]
Składniki na 16 trufli:
– 100 g miękkich daktyli (*)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 80 g orzechów włoskich (2/3 szk.)
– 20 g miodu (1 łyżka)
– 15 g oleju kokosowego (1 łyżka)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
(może być też rum)
– 75 ml soku pomarańczowego
(z jednej małej pomarańczy) (**)
– 25 ml soku cytrynowego
(z 1/2 średniej cytryny) (**)
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika (***)
– 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– posiekane lub tarte orzechy włoskie
Sok z pomarańczy i z cytryny zredukować podgrzewając pod przykryciem na wolny ogniu. Po około 15 minutach otrzymamy gęsty aromatyczny cytrusowy koncentrat. Przestudzić, po czym doprawić miodem i ekstraktem waniliowym.
Orzechy włoskie zmielić wraz płatkami owsianymi. Dodać piernikowe przyprawy i cynamon. Do suchej mieszanki dodać daktyle (jeśli są duże – można wcześniej je pokroić), cytrusową miksturę, roztopiony olej kokosowy – całość zmiksować na gładką masę. Schłodzić w lodówce minimum pół godziny, a najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia, by wszystkie składniki i aromaty połączyły się.
Następnego dnia… Czekoladę pokroić, umieścić w miseczce (szklanej lub stalowej), rozpuścić nad parą wodną, a następnie wymieszać z łyżeczką oleju kokosowego.
Ze schłodzonej masy uformować trufle wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w czekoladowej polewie, układać w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i na koniec posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki (30 min) lub zamrażarki (10-15 min), by polewa stężała. Schłodzone trufle przed podaniem można przełożyć do ozdobnych papilotek. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Uwagi: (*) Daktyle świeże lub suszone namoczone na parę chwil w przegotowanej wodzie i odsączone. (**) Po zredukowaniu powinnyśmy otrzymać ok. 25-30 ml zagęszczonego soku. (***) … lub własnoręczny mix przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, koper, goździki, ziele angielskie, anyż, pieprz, kardamon) – w sumie 3 łyżeczki korzennych przypraw, z czego połowę powinien stanowić cynamon.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>