Cynamon cejloński

Cynamonowiec cejloński* (Cinnamomum verum syn. Cinnamomum zeylanicum) pochodzący ze Sri Lanki najlepszy i najdroższy z cynamonów, wyróżniający się wyjątkowo delikatnym słodkim smakiem i zapachem. W porównaniu z chińską kasją (Cinnamomum cassia) ma zdecydowanie bardziej miękką korę, dlatego bez problemu można go zmielić
nawet w zwykłym młynku do kawy.
Swój niezwykły aromat zawdzięcza olejkom eterycznym, które stanowią 0,5-1% kory. Olejek cynamonowy ma piękny złoto-żółty kolor. Piekący smak i intensywny zapach zawdzięcza aldehydowi cynamonowemu (cynamal), który stanowi około 90% olejku zawartego w korze oraz przemianom tlenowym, dzięki którym cynamonowa kora wraz z wiekiem ciemnieje i gromadzą się
w niej substancje żywiczne.
Olejek cynamonowy zawiera również: cynamonian etulu, eugenol (występujący głównie w liściach), beta- kariofilen, linalol oraz estragol. Unikatowa kompozycja substancji czynnych decyduje o właściwościach antyseptycznych, ściągających i rozgrzewających olejku.
Olejek cynamonowy zaleca się w leczeniu przeziębień, grypy, infekcji wirusowych, reumatyzmu, zaburzeń krążenia, stanów zapalnych skóry, kurzajek i łupieżu.
Cynamon przyjmowany doustnie (jako dodatek do potraw lub w formie suplementu diety) wykazuje dobroczynny wpływ na układ pokarmowy – poprawia apetyt oraz zapobiega wzdęciom. Poleca się go osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia, anoreksję oraz wszystkim tym, którzy skarżą się na osłabione łaknienie. Mielony cynamon świetnie sprawdza się jako składnik deserów, ciast i ciasteczek (np. pierników, mince pies),
a także jako przyprawa wzbogacająca smak przyrządzanych na ostro mięs i sosów. Poza tym cynamon wchodzi w skład mieszanek przyprawowych typowych dla kuchni indyjskiej (np. curry) i chińskiej (tzw. przyprawa pięciu smaków). Jest on także wykorzystywany do aromatyzowania napojów rozgrzewających m.in. grzanego wina, piwa czy popularnego w Indiach masala chai – aromatycznego napoju na bazie czarnej herbaty, mleka i przypraw.
Oprócz składników wywierających pozytywny wpływ na organizm człowieka, kora cynamonowa zawiera kumarynę, której wysokie dawki powodują uszkodzenie nerek i wątroby. Cynamon chiński zawiera do 1% tej toksycznej substancji, w cynamonie cejlońskim występuje ona w śladowych ilościach (około 0,004%). To właśnie dlatego jedynie ten drugi znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej.

*Inne nazwy: cynamon prawdziwy, cynamon lankijski, w Indonezji znany jest
również jako kayu manis, czyli słodkie drzewo.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }