Awokado to owoc nietypowy – nie słodki, a tłusty. Nie ma też wyrazistego smaku… Jednak przy bliższym poznaniu jego tłustość zmienia się w kremowość, co w połączeniu z łagodnym smakiem czyni awokado owocem znajdującym zastosowanie zarówno przy przyrządzaniu deserów, jak i dań wytrawnych – zwłaszcza sałatek oraz sosów, na przykład takiego w stylu pesto.
Skład bardzo podobny do guacamole.
Smak – dzięki cytrynie, bazylii i pietruszce – bardziej orzeźwiający i ziołowy. W sam raz jako dodatek do makaronu w słoneczny dzień.
U mnie dziś było spaghetti (z kukurydzy i quinoa), garść szpinaku, trochę czerwonej fasoli i to pesto, które wprawiło mnie w dobry nastrój na resztę dnia.
Jeśli nie do makaronu, pesto z awokado może stać się także dodatkiem do kanapki, dipem do warzywnych chipsów czy pieczonych ziemniaków, albo sosem do sałatki.
|
Składniki na 4 porcje:
– 2 średnie awokado (300 g miąższu)
– pęczek bazylii (50 g)
– pęczek natki pietruszki (30 g)
– 50 ml soku z cytryny (z jednej średniej)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– sól do smaku
– szczypta czarnego pieprzu
lub chili w proszku (opcjonalnie)
Awokado przekroić na połówki, usunąć pestki, wydrążyć miąższ. Zmiksować z bazylią, pietruszką, sokiem cytrynowym.
Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, solą, ewentualnie pieprzem lub chili.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>