Kasza jaglana z wiśniami i kokosem

Kasza jaglana z wisniami i kokosem 03Wszystkie przepisy na śniadaniową wersję kaszy jaglanej są podobne. To co je odróżnia to rodzaj i ilość dodatków. Ja kaszę jaglaną najbardziej lubię w towarzystwie suszonych wiśni, miodu, kokosowych wiórek, z odrobiną kokosowego oleju oraz kurkumy, która nadaje kaszy złocistą barwę.

Składniki na 1 porcję:
– 80 g kaszy jaglanej (niecałe 1/2 szkl.)
– 10 g suszonych wiśni (1 łyżka)
– 15 g miodu (2 łyżeczki)
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka wiórków kokosowych
– szczypta kurkumy
– jabłko (opcjonalnie jako dodatek)

Wartość odżywcza
KASZA JAGLANA Z WIŚNIAMI I KOKOSEM
1 porcja
Energia kJ
Energia kcal
1737
415
Białko g 8,6
Tłuszcz g 8,8
Węglowodany g
w tym:
cukry g
75,5
 
7,0
Błonnik pokarmowy g 3,8

Kaszę jaglaną przepłukać wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka i zalać 250 ml (1 szkl.) wrzącej wody.
Dodać kurkumę (na jedną porcję wystarczy 1/4 łyżeczki), zamieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Dodać suszone wiśnie i ogrzewać kolejne 2-5 minut. Ugotowaną kaszę doprawić olejem kokosowym. Po przełożeniu do miseczki, wierzch polać miodem, posypać wiórkami kokosowymi oraz opcjonalnie skrawkami świeżego jabłka.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }