Pasta słonecznikowa z ogórkiem i koperkiem

Wygląda i smakuje podobnie jak twarożek, ale twarożkiem nie jest. Pasta, która może bardzo pozytywnie zaskoczyć – świeża, lekka i roślinna.
Pasta slonecznikowa z ogorkiem i koperkiem 01

Składniki na ok. 400 g:
– 150 g nasion słonecznika
– 10 g koperku (jedna garść)
– 1 ogórek gruntowy
– 50 ml soku z cytryny (z jednej średniej)
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– woda (do regulacji konsystencji)

Nasiona słonecznika opłukać, zalać wrzącą wodą, pozostawić na minimum 30 minut do napęcznienia. Odlać nadmiar wody i zmiksować blenderem. Dodać drobno pokrojonego ogórka, posiekany koperek, zmiażdżony ząbek czosnku, sok cytrynowy, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać, ewentualnie dodać trochę wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.

Przepis opublikowano w magazynie VEGE 6/14

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }