Vege Sushi

Od prawie roku nie robiłam sushi. Aż w końcu nabrałam chęci, by je sobie przypomnieć…
Zwykle przyrządzam maki sushi, czyli ryż wraz z dodatkami zawinięte w glony nori i pokrojone na krążki. W ramach dodatków zamiast ryb używam warzyw i awokado (jak ktoś lubi słodko-słone kombinacje, może też użyć mango). Poniżej przedstawiam parę pomysłów na moje ulubione wegetariański/ wegańskie maki oraz podstawowe wskazówki, dla tych którzy chcą nauczyć się je przyrządzać.
Vege Sushi
Składniki:
– 4-5 listków nori
– 200 g ryżu do sushi (krótkoziarnistego)
– 1 łyżka octu ryżowego

DODATKI (ULUBIONE)
1) awokado (dojrzałe) + świeży ogórek
   + sałata rzymska + serek śmietankowy
2) awokado + papryka zielona
   + papryka żółta + marchew
3) pomidor lima + sałata rzymska + szczypiorek
4) pieczony burak + rukola + (ewentualnie) świeży lub marynowany imbir

Etap 1 – przygotowanie ryżu. Ryż opłukać (płukać tak długo, aż woda po płukaniu będzie przejrzysta), wsypać do garnka i zalać 300 ml chłodnej wody (wagowo: na jedną część ryżu – 1,5 części wody). Podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, gotować kolejne 10 minut (nie mieszać!). Ryż pozostawić na 10-15 minut, aby dojrzał, a następnie doprawić octem ryżowym. Przykryć i odczekać parę chwil, by ostygł.
Etap 2 – przygotowanie dodatków. Wszystkie składniki, za wyjątkiem szczypiorku, sałaty, rukoli (wszystkiego co liściaste i delikatne), pokroić na cienkie podłużne paski.
W przypadku pomidorów i ogórka wykorzystać zewnętrzną część. Wilgotny środek wypełniony nasionami można zjeść w trakcie przyrządzania sushi :)
Ważne, by dodatki, zwłaszcza te surowe, były najwyższej jakości – świeże, dojrzałe, jędrne, ładnie wybarwione. Do przygotowania sushi można też wykorzystać warzywa marynowane (imbir) lub pieczone (np. bakłażan, burak). Pieczone warzywa warto przygotować dzień wcześniej przy okazji przyrządzania innych pieczonych dań.
Etap 3 – rolowanie sushi. Listek nori ułożyć na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Nałożyć cienką warstwę przestudzonego (letniego – nie ciepłego, ani nie zimnego) ryżu, pozostawiając na brzegach niewielkie (1,5-2 cm) marginesy. W dolnej części (od której będziemy zaczynać rolowanie) ułożyć dodatki. Dodatki zawinąć tak, by nie wychodziły poza brzeg nori. Docisnąć matą, by skleić początek, a następnie rolować, cały czas lekko dociskając matę. W ten sam sposób przygotować kolejne rolki.
Na koniec każdą z rolek pokroić na 6 równych części.
Etap 4 – degustacja. Sushi podawać z sosem sojowym. Do smaku warto doprawić go chrzanem wasabi. Należy pamiętać, że wasabi jest bardzo ostre i wystarczy jego odrobina.
Smacznym dodatkiem do sushi jest też dip z awokado – zmiksowanego, doprawionego wasabi oraz śmietanką kokosową (dip kremowy i łagodny w smaku) lub sokiem z cytryny/ lemonki (dip mniej tłusty/ bardziej wyrazisty w smaku).

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }