Chipsy z jarmużu

Nie planowałam w tym roku żadnych nowych świątecznych potraw, ale dzień przed Wigilią w warzywniaku trafiłam na przepiękny jarmuż. Nie mogłam go zostawić na pastwę losu, więc pomyślałam, że zrobię jarmużowe chipsy. Przekąska nietradycyjna, ale stała się najmilszym zaskoczeniem na świątecznym stole.
Chipsy z jarmuzu 02Aby przyrządzić jarmużowe chipsy wystarczy wysuszyć kawałki jarmużu w piekarniku, a wcześniej – przyprawić.
Do jarmużu dobrze pasuje słodka papryka, chili, sól, pieprz… Mogą też być marynaty np. na bazie pomidorów. Ja najbardziej lubię najprostszą wersję jarmużowych chipsów – z oliwą i szczyptą soli.
Z okazji Świąt zrobiłam dodatkowo wersję z olejem kokosowym i cynamonem.

Składniki na 6-8 porcji:
– 1 duży bukiet liści jarmużu (200-250 g)
DODATKI (do wyboru):
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1/4 łyżeczki soli (2-3 szczypty) LUB…
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1/4 łyżeczki soli (2-3 szczypty) + 1 łyżeczka
   papryki słodkiej w proszku + 1/2 łyżeczki płatków chili LUB…
– 1 łyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka cynamonu (Winter Edition ;))

Chipsy z jarmuzu 03Liście jarmuż dokładnie umyć i osuszyć (można użyć wirówki do warzyw), porwać na mniejsze kawałki odrywając fragmenty
(o boku 5-7 cm) od nerwu głównego dzielącego liść na dwie połówki.
W przypadku większych, bardziej mięsistych liści warto usunąć również zgrubiałe nerwy boczne – ich twarde włókna mogą popsuć przyjemność chrupania chipsów.
Kawałki jarmużu przełożyć do miski oprószyć solą (lub innymi przyprawami)
Chipsy z jarmuzu 04i skropić olejem lub oliwą. Dodatki wmasować dłońmi w jarmuż. Surowe chipsy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 120°C, ustawionego na termoobieg. Chipsy łatwo przesuszają się i przypalają, dlatego trzeba ich pilnować. Dla równomiernego wysuszenia listków warto je w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }