Chipsy z jarmużu

Nie planowałam w tym roku żadnych nowych świątecznych potraw, ale dzień przed Wigilią w warzywniaku trafiłam na przepiękny jarmuż. Nie mogłam go zostawić na pastwę losu, więc pomyślałam, że zrobię jarmużowe chipsy. Przekąska nietradycyjna, ale stała się najmilszym zaskoczeniem na świątecznym stole. Chrupiące, lekkie, odżywcze, rewelacyjne w smaku… Ponadto zawierają niewiele tłuszczu i sporo błonnika przez co są wyjątkowo sycące. Jak ktoś jeszcze nie zna musi spróbować – koniecznie!
Aby przyrządzić jarmużowe chipsy wystarczy wysuszyć kawałki jarmużu w piekarniku.
Chipsy z jarmuzu 02Wcześniej trzeba je tylko przyprawić.
Do jarmużu dobrze pasuje słodka papryka, chili, sól, pieprz… Mogą też być marynaty np. na bazie pomidorów. Ja najbardziej lubię najprostszą wersję jarmużowych chipsów – z oliwą i szczyptą soli.
Z okazji Świąt zrobiłam dodatkowo wersję z olejem kokosowym i cynamonem. Też ciekawy smak, no i bez soli.

Składniki na 6-8 porcji:
– 1 duży bukiet liści jarmużu (200-250 g)
DODATKI (do wyboru):
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1/4 łyżeczki soli (2-3 szczypty) LUB…
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1/4 łyżeczki soli (2-3 szczypty) + 1 łyżeczka
   papryki słodkiej w proszku + 1/2 łyżeczki płatków chili LUB…
– 1 łyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka cynamonu (Winter Edition ;))

Chipsy z jarmuzu 03Liście jarmuż dokładnie umyć i osuszyć (można użyć wirówki do warzyw). Porwać na mniejsze kawałki odrywając fragmenty
(o boku 5-7 cm) od nerwu głównego dzielącego liść na dwie połówki.
W przypadku większych, bardziej mięsistych liści warto usunąć również zgrubiałe nerwy boczne – ich twarde włókna mogą popsuć przyjemność chrupania chipsów.
Kawałki jarmużu przełożyć do miski oprószyć solą (lub innymi przyprawami)
Chipsy z jarmuzu 04i skropić olejem lub oliwą. Dodatki wmasować dłońmi w jarmuż. Surowe chipsy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 120°C, ustawionego na termoobieg. Chipsy łatwo przesuszają się i przypalają, dlatego trzeba ich pilnować. Dla równomiernego wysuszenia listków warto je w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }