Pomidorowa pasta z soczewicy

Czerwona soczewica i pomidory to kombinacja, która zawsze się sprawdza – w zupach, gulaszach, sosach i smarowidłach o pieczywa. Ta soczewicowa pasta jest aromatyczna, lekko pikantna, w smaku przypomina trochę paprykarz i… zawiera sporo białka (26% energii). Nadaje się nie tylko do kanapek. Można wykorzystać ją jako zimny dodatek do makaronu, kaszy ryżu lub jako dip do warzyw.

Składniki na 8 porcji:
– 200 g czerwonej soczewicy (1 szkl.)
– 80 g koncentratu pomidorowego
– 30 g suszonych pomidorów (5-6 połówek)
– 1 łyżka suszonego tymianku
– 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chili w proszku)
– sól (do smaku)
– 1 mały ząbek czosnku (zmiażdżony)
– 1 łyżka oliwy z oliwek

[nfacts title=”POMIDOROWA PASTA Z SOCZEWICY” serving=”1 porcja (ok. 80 g)” kj=”452″ kcal=”108″ protein=”6,8″ fat=”2,7″ carbohydrate=”14,1″ sugar=”1,6″ fiber=”2,9″ alignment=”right”]

Soczewicę zalać dwoma szklankami gorącej wody. Gotować pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie całą wodę. Odstawić do ostudzenie, po czym zblendować lub (jeśli nie zależy nam na idealnie gładkiej konsystencji) rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory (jeśli są bardzo suche, można wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie), koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz oliwę. Wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić.
Przed podaniem schodzić w lodówce.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }