Burgery „black & white”

Jak zakochać się w sobie? Oto recepta: zrobić takie burgery, a potem je zjeść :)
Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i coś w nich jest. Smakują jak nic innego,
co do tej pory jadłam – delikatne, nieco serowe, jakby sezamowe i z „czarnym” charakterem (quinoa, czarnuszka, pieprz).

[nfacts title=”BURGERY BLACK & WHITE” serving=”1 burger” kj=”759″ kcal=”173″ protein=”6,2″ fat=”4,7″ carbohydrate=”26,5″ sugar=”2,7″ fiber=”3,8″ alignment=”right”]

Składniki na 8 burgerów:
– 120 g czarnej quinoa (2/3 szk.)
– 400 g ziemniaków (4 średnie)
– 60 g mąki owsianej (zmielonych
   płatków owsianych) (1/2 szkl.)
– 50 g parmezanu z nerkowców (4 łyżki) (*)
– 100 g brokułów (3-4 róże)
– 100 g zielonego groszku (2/3 szkl.)
– 20 g jarmużu (garść) (**)
– 2 szalotki (50 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka czarnuszki
– sól i pieprz (można, nie trzeba)
– oliwa z oliwek (w sumie 1/2 łyżki)

1. Komosę ryżową opłukać, zalać 1 ½ szk. gorącej wody i gotować 25-30 minut, aż nasiona wchłoną cały płyn. Po ugotowaniu powinniśmy otrzymać około 400 g czarnej qionoa.
2. Ziemniaki ugotować. Tradycyjnie – tu nic nowego nie wymyślimy :) Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane – dodać brokuły i groszek. Gotować 5 minut (aż warzywa zmiękną), odcedzić, ostudzić.
3. Drobno posiekaną szalotkę wraz czosnkiem podsmażyć na łyżeczce oliwy. Gdy zaczną się rumienić, dodać kumin i czarnuszkę. Podgrzewać dodatkową chwilę, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat.
4. Zmiksować: ugotowane warzywa, świeży jarmuż, zarumienioną szalotkę z przyprawami i 3/4 quinoa. Do uzyskanej masy dodać mąkę owsianą, parmezan z nerkowców oraz pozostałą quinoa. Posolić (nie za dużo, bo parmezan jest słony), ewentualnie popieprzyć, wymieszać i podzielić na osiem porcji (lub więcej, jeśli wolimy małe burgery). Uzyskana masa będzie nieco kleista, delikatna – tak ma być :)
5. Porcje ciasta układać na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Aby uformować ładne okrągłe burgery, można wykorzystać pierścienie do formowania potraw.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C ustawionym na termoobieg + górny opiekacz (bez termoobiegu/ opiekacza należy wydłużyć czas pieczenia o dodatkowe 5 minut). Gdy wierzch burgerów zarumieni się, znaczy że są gotowe.
Uwagi: (*) Parmezan z nerkowców można zastąpić zmielonymi orzechami nerkowca.
(**) Dodatek jarmużu jest tu głównie dla koloru. Możemy zastąpić go świeżym szpinakiem, pietruszką lub pominąć ten składnik.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }