Wszystkie przepisy na śniadaniową wersję kaszy jaglanej są podobne. To co je odróżnia to rodzaj i ilość dodatków. Ja kaszę jaglaną najbardziej lubię w towarzystwie suszonych wiśni, miodu, kokosowych wiórek, z odrobiną kokosowego oleju oraz kurkumy, która nadaje kaszy złocistą barwę.
Składniki na 1 porcję:
– 80 g kaszy jaglanej (niecałe 1/2 szkl.)
– 10 g suszonych wiśni (1 łyżka)
– 15 g miodu (2 łyżeczki)
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka wiórków kokosowych
– szczypta kurkumy
– jabłko (opcjonalnie jako dodatek)
[nfacts title=”KASZA JAGLANA Z WIŚNIAMI I KOKOSEM” serving=”1 porcja” kj=”1737″ kcal=”415″ protein=”8,6″ fat=”8,8″ carbohydrate=”75,5″ sugar=”7,0″ fiber=”3,8″ alignment=”right”]
Kaszę jaglaną przepłukać wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka i zalać 250 ml (1 szkl.) wrzącej wody.
Dodać kurkumę (na jedną porcję wystarczy 1/4 łyżeczki), zamieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Dodać suszone wiśnie i ogrzewać kolejne 2-5 minut. Ugotowaną kaszę doprawić olejem kokosowym. Po przełożeniu do miseczki, wierzch polać miodem, posypać wiórkami kokosowymi oraz opcjonalnie skrawkami świeżego jabłka.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>