Minimalistyczna granola

Minimalistyczna granola 01Jeśli nie lubimy zbyt słodkich śniadań,
ale lubimy coś rano schrupać, możemy przyrządzić granolą. Wbrew pozorom granola nie musi być sklejonym musli. Można ją zrobić z płatków, otrąb, preparowanych zbóż, pestek lub orzechów, z symboliczną ilością słodyczy – tylko taką, by składniki połączyły się.

Minimalistyczna granola 02
Składniki na 8 porcji:
– 160 g płatków owsianych (1 1/2 szkl.)
– 80 g otrąb owsianych (1 szkl.)
– 60 g ryżu preparowanego (3 szkl.)
– 40 g nasion słonecznika (4 łyżki)
– 30 g pestek dyni (3 łyżki)
– 30 g siemienia lnianego (3 łyżki)
– 50 g miodu (2 łyżki) + 80 ml wody
– 20 g oleju kokosowego bezzapachowego
   (1 1/2 łyżki)
[nfacts title=”MINIMALISTYCZNA GRANOLA” serving=”1 porcja = 60 g (3/4 szkl.)” kj=”980″ kcal=”234″ protein=”7,7″ fat=”9,8″ carbohydrate=”29,3″ sugar=”0,9″ fiber=”3,9″ alignment=”right”]

Nasiona słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostudzenia.
Miód wymieszać z wodą, a następnie dodać ogrzany i rozpuszczony olej kokosowy.
W dużej misce wymieszać płatki, otręby, ryż preparowany, siemię lniane, podprażone pestki słonecznika i dyni (opcjonalnie – część pestek można zastąpić orzechami). Dodać miodową mieszankę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 120°C (przy wyższej temperaturze granola zapiecze się szybciej, ale też łatwiej się przypala), w piekarniku ustawionym na funkcje termobiegu. Co jakiś czas mieszać, aby całość równomiernie się wysuszyła i zarumieniła. Gdy odparuje woda, a płatki staną się suche i lekko złociste – granola jest gotowa.
Po ostudzeniu granolę przesypać do szczelnego pojemnika i w ten sposób przechowywać.
Uwagi: Tak przyrządzoną granolę można potraktować jako bazę do przyrządzenia bardziej złożonych mieszanek. Jeśli chcemy by był słodsza, można wzbogacić ją w rodzynki lub inne owoce suszone. Można też dodać do niej orzechy, więcej płatków owsianych lub innych zbożowych. Granola jest lekka, delikatna, apetycznie chrupiąca i można ją potraktować nie tylko jako element głównego posiłku, ale też zdrową przekąskę.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=209]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }