Pszenno-owsiane placki chlebowe

Niby zwykłe bułki, tylko że nieco większe i spłaszczone. Takie, które aż proszą się, by je łamać i zajadać wraz dobrym serem, zupą czy pełnym smaków warzywnym gulaszem.

Składniki na 8 placków:
– 240 g mąki pszennej razowej (2 szkl.)
– 200 g mąki owsianej (1 1/2 szkl.)
– 160 g kaszy manny (1 szkl.)
– 100 g gotowanego owsa (50 g suchego)
– 350 ml ciepłej wody (1 3/4 szkl.)
– 40 g drożdży
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki soli

Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej, 50 ml wody, wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i podstawić na 15 minut. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z mąką owsianą, kasza manną i solą. Dodać oprószony mąką owies, zamieszać. Dodać zaczyn, wodę, oliwę. Zagnieść ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum
godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formować kule wielkości małego jabłka, po oprószeniu mąką spłaszczać je w dłoniach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placków w paru miejscach ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 60°C. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec kolejne 15-20 minut.
Uwagi: (*) Z powyższego ciasta można też upiec chleb. Wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o dodatkowe 30 min. (**) Dodatek owsa jest nieobowiązkowy, ale fajnie jak podczas gryzienia napotyka się na jakieś ziarenka. Zamiast owsa mogą być inne ziarna, nasiona, np. słonecznik.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }