Chlebek pita

Pita to rodzaj płaskiego, lekko wyrośniętego pieczywa o okrągłym lub owalnym kształcie.
Chlebek pita może być bardziej płaski lub bardziej „puchaty”, po przekrojeniu tworzący sakiewki, które z łatwością można wypełnić farszem i rozmaitymi dodatkami… Ciasto na pitę jest bardzo podobne do ciasta na pizzę. Nieco inny jest jednak sposób ich wypieku. Cały sekret tworzenia się pęcherzyków powietrza i wyrastania pity, związany jest pieczeniem jej w bardzo wysokiej temperaturze i w krótkim czasie. Stąd popularne jest pieczenie pity na rozgrzanej blasze (w formie podpłomyków) lub patelni. Piekąc większą ilość chlebków najwygodniej jest wykorzystać piekarnik.

Składniki na 8 chlebków:
– 160 g mąki pszennej zwykłej (1 1/2 szkl.)
– 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    (2/3 szkl.)
– 60 g kaszy manny (1/3 szkl.)
– 20 g świeżych drożdży
– 10 g miodu (1 czubata łyżeczka)
– 200 ml letniej wody
– 30 ml oliwy z oliwek (2 łyżki)
– 1 łyżeczka soli

1. Przygotować zaczyn. – Drożdże rozpuścić z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej, 50 ml wody, wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i podstawić na 15-20 minut.
2. Pozostałą mąkę oraz kaszę wymieszać z solą . Dodać zaczyn, pozostałą wodę i oliwę.
3. Zagnieść ciasto. Powinno to trwać minimum 10 minut, a w zasadzie tak długo aż ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni i stanie się elastyczne. Wyrobione przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem porcji. Z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować na cienkie placki (nieco grubsze od naleśników) na blacie oprószonym kaszą manną. Uformowane placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odstawić na dodatkowe 30 minut.
5. Piec 2-3 minut w piekarniku nagrzanym do 250°C. Gdy placki zaczną „puchnąć” wypełniając się pęcherzami powietrza, a wierzch zacznie się delikatnie rumienić, przełożyć na drugą stronę i piec kolejne 1-2 minuty.
6. Upieczone chlebki przełożyć ją do koszyka i przykryć bawełnianą ściereczką.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }