Smaczne i sycące danie na szybki wegetariański obiad.
Składniki na 4 porcje:
– 300 g fasolki szparagowej
– 200 g cukinii
– 120 g marchwi (1 duża)
– 50 g korzenia pietruszki (1 średni)
– 120 g cebuli (1-2 średnie)
– 100 g krajanki sojowej
– majeranek
– natka pietruszki (świeża lub suszona)
– 500 ml bulionu warzywnego
– 30 g oleju sojowego (2 łyżki)
Krajankę sojową wrzucić do wrzącego, lekko osolonego bulionu warzywnego. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz pozostałe warzywa pokrojone w cząstki (wielkość i kształt zbliżony do krajanki sojowej). Po zagotowaniu gotować 15-20 minut, aż krajanka wchłonie płyn i będzie miękka. Pod koniec gotowania przyprawić majerankiem oraz natką pietruszki. Przed podaniem doprawić olejem, wymieszać. Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Uwagi: Zamiast bulionu do przyrządzenia potrawy można użyć wodę doprawioną mieszanką suszonych warzywa i soli lub sosem sojowym.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>