Jogurt waniliowy

Jeśli istnieje substytut lodów waniliowych to może nim być jedynie waniliowy jogurt, który po schłodzeniu przeobraża się w jogurtowe lody. Idealne na popołudniowy relaks.

Składniki na 2 porcje:
– 350 g jogurtu naturalnego
– 15 g cukru trzcinowego (1 łyżka)
– 20 g płynnego miodu (1 łyżka)
– 2 g wanilii (ok. 2/3 laski)

Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać nasionka, dodać do cukry i dokładnie rozetrzeć. W ten sposób otrzymujemy waniliowy cukier (wersja extra strong ;)). Cukier waniliowy oraz miód dodać do jogurtu, wymieszać. Przed spożyciem warto na parę godzin wstawić do lodówki, by jogurt przesiąkł waniliowym aromatem. Dla uzyskania konsystencji lodów wystarczy jogurt schłodzić w zamrażarce.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=147]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }