Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy na zakwasie, ciężki, gęsty, o wyrazistym zapachu – to mój ideał. Kiedyś tydzień w tydzień taki kupowałam, teraz tydzień w tydzień piekę. Może za jakiś czas to się zmieni, póki co nie czuję nawet potrzeby, by szukać pomysłu na lepszą wersję. Oto chleb, przez który przestałam chodzić do piekarni…

Składniki na 1 bochenek (ok. 1 kg):
– 440 g zakwasu żytniego
– 285 g mąki żytniej razowej, typ 2000 (2 1/2 szkl.)
– 215 g mąki żytniej chlebowej, typ 720 (1 3/4 szkl.)
– 250 ml wody (1 szkl.)
– 14 g soli

Wymieszać składniki, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto (powinno być klejące, jakby gliniaste). Przełożyć do podłużnej blachy (30 cm), wierzch oprószyć lekko mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Blachę przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220°C, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 60 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię aluminiową i ustawić piekarnik na górny opiekacz, aby zarumienić wierzch chleba.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }