Jaglacznica ze szczypiorkiem

Czarna sól (w języku hindi – kala namak, w języku nepalskim – bire noon) jest jednym z tych składników, który może sprawić że smak potrawy będzie się wydawał czymś innym niż jest w rzeczywistości.
W przypadku czarnej soli jest to kwestia związków siarki, które nadają przyprawie jajecznego smaku i zapachu. Czarną sól można wykorzystać do przyrządzenia wegańskiego majonezów, past ala jajecznych, czy też jajecznicy. Taką bezjajeczną jajecznicę można przygotować z kaszy jaglanej. Kiedyś gotowałam kaszę jaglaną z kurkumą, nieco zbyt długo i stwierdziłam, że wygląda ona trochę jak jajecznica. Wystarczyło tylko pokręcić smak czarną solą i stało się – kasza, która smakuje jak jajecznica, choć z jajkami nie ma nic wspólnego. Do tego można dodać szczypiorek lub inne dodatki, np. pomidory. Aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy, kaszę po zblendowaniu można dodatkowo lekko podsmażyć na patelni. Tak przyrządzona jaglacznica doskonale smakuje z ciecierzycą (na zdjęciu: ciecierzyca doprawiona curry, czosnkiem i sosem tamari), duszonym szpinakiem lub jarmużowymi chipsami.

Wartość odżywcza
JAGLACZNICA ZE SZCZYPIORKIEM
1 porcja (ok. 250 g)
Energia kJ
Energia kcal
976
233
Białko g 6,2
Tłuszcz g 6,2
Węglowodany g
w tym:
cukry g
38,0
 
0,1
Błonnik pokarmowy g 2,2

Składniki na 2 porcje:
– 120 g kaszy jaglanej (2/3 szkl.)
– 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
– mały pęczek szczypiorku (25 g)
– dwie szczypty czarnej soli kala namak
– biała sól + pieprz (do smaku)
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml)

Kaszę jaglaną przelać na sicie gorącą, przegotowaną wodą (przynajmniej 1,5 litra), przesypać do garnka i zalać 375 ml (1 1/2 szkl.) wrzącej wody. Dodać kurkumę,
zamieszać i gotować pod przykryciem 10 minut. Odstawić na minimum 15 minut, by kasza wchłonęła resztki wody i przestygła.
Kaszę zblendować (około 2/3 całości).
Aby to sobie ułatwić, można dodać trochę wody (nie za dużo – nie chcemy uzyskać jaglanej papki). Dodać szczypiorek oraz oliwę. Całość wymieszać. Jaglacznicę można dodatkowo przesmażyć na patelni, jednocześnie mieszając. Pozwoli to na odparowanie nadmiaru płynu i uzyskanie typowej dla jajecznicy struktury.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }