Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy na zakwasie, ciężki, gęsty, o wyrazistym zapachu – to mój ideał. Oto chleb, przez który przestałam chodzić do piekarni…

Składniki na 1 bochenek (ok. 1 kg):
– 440 g zakwasu żytniego
– 285 g mąki żytniej razowej, typ 2000
   (2 1/2 szkl.)
– 215 g mąki żytniej chlebowej, typ 720
   (1 3/4 szkl.)
– 250 ml wody (1 szkl.)
– 14 g soli

Wymieszać składniki, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto (powinno być klejące, jakby gliniaste). Przełożyć do podłużnej blachy (30 cm), wierzch oprószyć lekko mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Blachę przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220°C, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 60 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię aluminiową i ustawić piekarnik na górny opiekacz, aby zarumienić wierzch chleba.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }