Korzenny bakaliowiec

Przepyszny keks pachnący piernikiem :)

Składniki na 12 porcji:
– 180 g mąki pszennej razowej (1 1/2 szkl.)
– 150 g brązowego cukru (3/4 szkl.)
– 50 g miodu (3 łyżki)
– 4 jajka
– 80 g oleju (1/3 szkl.)
– 75 g mleka 2% tł. (5 łyżek)
– 200 g jabłka (1 duże)
– 100 g rodzynek (2/3 szkl.)
– 100 g orzechów włoskich bez łupin (niepełna szklanka)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
– 1/2 łyżeczki imbiru

Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, orzechy posiekać. Jajka zmiksować z cukrem, z rozpuszczonym w mleku miodem oraz olejem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i imbirem. Uzyskaną masę połączyć z jabłkiem startym na tarce, rodzynkami i orzechami. Całość starannie wymieszać, po czym przełożyć do podłużnej foremki (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180°C.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=89]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }