Popularne w Wielkiej Brytanii mince pies, czyli świąteczne babeczki z aromatycznym nadzieniem owocowym.
Składniki na 16 porcji (16 babeczek):
CIASTO
– 240 g mąki pszennej razowej (2 szkl.)
– 210 g mąki pszennej typ 550 (1 1/2 szkl.)
– 200 g masła śmietankowego
– 4 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
OWOCOWE NADZIENIE (tzw. mincemeat lub bardziej współcześnie – fruit mince)
– 400 g jabłek wydrążonych i pokrojonych (najlepiej renet)
– 80 g drobnych rodzynek (1/2 szkl.)
– 40 g suszonej żurawiny (1/4 szkl.)
– 50 g dżemu jagodowego niskosłodzonego (ok. 3 łyżki)
– 30 g cukru brązowego (2 łyżki)
– 100 g aromatycznego wina (np. aroniowego)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 5 goździków
Dodatkowo:
– odrobina masła (do posmarowania foremek)
– kasza manna (do posypanie foremek)
– 1 białko jaja kurzego (do posmarowania babeczek)
– cukier puder (dodatkowo, niekoniecznie)
Do garnka wlać wino, dodać cukier i przyprawy, ogrzewać na wolnym ogniu. Dodać jabłka, rodzynki i żurawinę. Gotować 15-20 minut. Gdy jabłka zmiękną i większość soku odparuje, dodać dżem i wymieszać. Przed dalszym użyciem nadzienie przestudzić.
Do mąki wymieszanej z szczyptą soli dodać pokrojone masło, 3-4 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażarki na 15 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy 10 cm (większe – „denka”) i 6 cm (mniejsze – „wieczka”). Foremki do mufinek (tu: średnica babeczki – 7 cm) posmarować masłem i poprószyć kaszą manną. Każdą z foremek wyłożyć „denkiem” i wypełnić nadzieniem. Brzegi denek posmarować białkiem jaja i przykryć „wieczkami”.
Ich wierzch również posmarować białkiem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po wystudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi: Nadzienie do babeczek można przygotować wcześniej. Zamknięte w słoikach może być przechowywane w lodówce przez 2-3 tygodnie.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>