Ryż, ryż, ryż… mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Rano lubię ryż jaśminowy aromatyzowany wanilią. Można go podawać na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, dżemem, miodem, migdałami, jogurtem… Dziś waniliowy ryż z dodatkiem mleka kokosowego oraz aromatycznej konfitury z owoców leśnych i nasion chia.
[nfacts title=”WANILIOWY RYŻ Z KONFITURĄZ OWOCÓW LEŚNYCH I CHIA” serving=”1 porcja” kj=”1926″ kcal=”460″ protein=”7,8″ fat=”9,8″ carbohydrate=”78,1″ sugar=”18,3″ fiber=”7,5″ alignment=”right”]
Składniki na 2 porcje:
– 150 g ryżu jaśminowego (3/4 szkl.) (*)
– 150 g owoców leśnych, mrożonych
(maliny, jagody, borówki)
– 60 ml mleka kokosowego 20% tł.
(1/4 szkl.)
– 20 g nasion chia (2 łyżki)
– 30 g miodu (1 1/2 łyżki)
– 1/2 laski wanilii
– chipsy kokosowe (dekoracja :))
1. Nasiona chia zalać 120 ml (1/2 szk.) wody i pozostawić do napęcznienia na noc. Jeśli nie mamy czasu, możemy zalać nasiona gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
2. Ryż jaśminowy zalać 450 ml (1 ¾ szk.) przegotowanej wody, dodać nasiona oddzielone od laski wanilii oraz pozostałe kawałki strąka. Gotować 15 minut. Gdy ryż wchłonie wodę dodać mleko kokosowe i wymieszać.
3. Owoce leśne zalać 2 łyżkami wody, podgrzewać około 5 minut, aż puszczą sok, po czym połączyć z napęczniałymi nasionami chia i jeszcze raz podgrzać.
4. Ryż podzielić na dwie porcje, udekorować ciepłą konfiturą z owoców leśnych i chia. Wierzch polać miodem (opcjonalnie).
Uwagi: (*) Jeśli wolimy lżejsze śniadania, możemy zmniejszyć porcję ryżu do 120 g (2/3 szkl. suchego) – uzyskamy wtedy gęstą ryżankę (ryżową owsiankę).