Gdy pierwszy raz przyrządzałam to danie skuszona byłam intrygującą nazwą, sam przepis wydawał mi się mało odkrywczy. Pozory jednak mylą – połączenie brokułów oraz pieczarek duszonych z pomidorami jest po prostu genialne.
Brokuły po cygańsku to polska potrawa regionalna, charakterystyczna dla rejonów Podlasia i Lubelszczyzny. Przepis na nią znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej Kuchnia polska – potrawy regionalne. Uprzedzam, że moja wersja jest nieco uproszczona
(w oryginale są jeszcze między innymi jajka na twardo, którymi posypuje się potrawę),
więc jeśli ktoś chce być poprawny odsyłam do źródła.
Składniki na 4 porcje:
– 0,5 kg brokułów (1 średni)
– 200 g pomidorów (2 średnie)
– 200 g pieczarek
– 150 g cebuli (2 średnie)
– 30 ml oliwy z oliwek lub oleju (2 łyżki)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– listek laurowy
– szałwia
– sól, pieprz
– posiekana natka pietruszki
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie lub oleju. Dodać pokrojone pieczarki, chwilę poddusić. Następnie dodać umyte, sparzone wrzącą wodą, obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić przez kolejne 15 minut. Na koniec przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Brokuły umyć i ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, szałwii i soku z cytryny. Ugotowane wyłożyć na półmisku i przykryć uduszonymi pieczarkami. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Potrawa może stanowić ciepłą przekąskę, a w połączeniu z ryżem, ziemniakami lub kluskami – danie obiadowe.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>